GASTROENTEROLOŠKI CENTER

SEDACIJA

je postopek, s katerim pri bolniku med medicinskim posegom dosežemo stanje pomirjenosti in uspavanosti ter je v sodobni endoskopiji vse bolj uveljavljen standard. Takšno stanje omogoča, da je poseg tako za bolnika kot operaterja enostavnejši, zaradi česar dosegamo boljše izide posegov.

V našem centru uporabljamo najsodobnejšo metodo sedacije v endoskopiji, saj uporabljamo propofol. Ta učinkuje hitro, po posegu pa njegov učinek prav tako hitro izzveni. Med posegom za kratek čas zaspite - zaradi česar ta poteka brez neprijetnih občutkov ali bolečin - po njem pa se hitro zbudite. Samega posega se nato ne spomnite, po njem ni občutka slabosti, psihofizične sposobnosti pa so normalne. Sedacija ni anestezija.

Poseg v sedaciji nadzoruje anesteziolog, ki vas tudi pregleda pred posegom. Nato vam v žilo na roki namesti tanko iglo, preko katere prejmete uspavalo. Po posegu ste v sobi za okrevanje na opazovanju še 15 do 20 minut, po pogovoru z zdravnikom zapustite ambulanto.

Priporočamo, da na poseg v sedaciji pridete v spremstvu. Praviloma odsvetujemo, ​da bi sami upravljali vozilo oziroma priporočamo uporabo javnega prevoza.

Gastroskopijo ali kolonoskopijo izvedemo na napotnico, za sedacijo pa je potrebno doplačilo.

​V primeru, da želite poseg v sedaciji, ob pošiljanju napotnice na ločenem papirju dopišite “Za sedacijo”.